În fiecare zonă a țării există diferite tradiții și obiceiuri de nuntă care sunt respectate de zeci de ani și transmise din generație în generație. În diferite zone din Ardeal, multe dintre aceste datini sunt încă prezente, nunțile organizându-se în mod tradițional și medieval, în același timp. Ardealul cu ales sale obiceiuri este amestecul perfect de culturi aduse de-a lungul timpului de sași și secui, ceea ce transformă organizarea nunții ardelene într-un eveniment unic, încărcat de simbol și istorie.
Dacă ai primit recent o invitație de nuntă în Cluj, Satu Mare sau Bihor, cu siguranță va trebui să cunoști tradițiile pe care le-ai putea întâlni în aceste zone ale țării. Și pentru că nu ne dorim să participi neinformat la un astfel de eveniment, îți vom vorbi în articolul de astăzi despre tradițiile și obiceiurile de nuntă în Ardeal, care încă se mai păstrează cu sfințenie aici, în special în zonele rurale. Parcurge ghidul nostru și descoperă tradițiile unei nunți ardelenești!
Așa cum menționam anterior, nunta în Ardeal este un eveniment marcat de tradiții străvechi, transmise de generații. Iată care sunt tradițiile ce marchează desfășurarea unei nunți ardelenești!
1. Alegerea nașilor
Tradițiile de nuntă din Ardeal impun ca nașii de nuntă să fie rude ale mirelui sau ale nașilor de botez ai mirelui, așa că la fiecare nuntă ardelenească aceștia sunt aleși din familie. Nașii au obligația de a suporta costurile lumânărilor de nuntă, taxei de biserică, dar și a tuturor accesoriilor miresei, de la voal, până la bijuterii și flori.
2. Pregătirea invitațiilor de nuntă
În trecut, viitori miri își invitau apropiații la nuntă, printr-un ritual care se derula în mai multe etape. Acestea aveau loc cu o lună înainte de nuntă, cu 14 zile înainte, dar și în săptămâna marelui eveniment. Pe vremuri, tinerii care urmau a se căsători, erau însoțiți de vornic și de un grup de fete și băieți îmbrăcați în costume populare, mergând din casă în casă. Toți aveau în mână câte o ploscă plină cu vin sau țuică, iar cei care confirmau participarea la nuntă, trebuiau să bea câte o gură din băutura oferită de tineri.
Această tradiție se mai păstrează în prezent doar în anumite zone rurale din Ardeal, căci acum majoritatea cuplurilor preferă să trimită invitațiile de nuntă în scris. Fie că ne referim la invitații de nuntă pergament, invitații de nuntă din catifea sau invitații cu motive florale, acestea trebuie să conțină data evenimentului, locurile în care se vor desfășura cununia religioasă și petrecerea de nuntă, numele mirilor și al nașilor, dar și dress code-ul evenimentului.
Tradiția spune că invitația de nuntă ar trebui trimisă imediat după logodnă, însă în prezent, tinerii din Ardeal trimit invitațiile cu mult timp înainte, pentru a se asigura că invitații au timp să se pregătească pentru eveniment. O tradiție care s-a păstrat de-a lungul timpului în Ardeal este aceea de înmâna invitațiile de nuntă personal. Astfel, mirii și părinții acestora merg în vizită la rude și prieteni, oferindu-le personal plicul cu anunțul evenimentului.
3. Alaiul de nuntă
Nunta în Ardeal începe în mod oficial de la casa nașilor, ce pleacă împreună cu lăutarii spre casa mirelui, iar apoi se îndreaptă spre casa miresei. O tradiție păstrată de generații, nelipsită la nunțile ardelenești este împodobitul bradului de nuntă. Acesta este decorat cu panglici colorate, ghirlande, funde și zurgălăi, iar în vârful acestuia se pune un cozonac sau un măr. Tradiția spune că acest brad trebuie așezat la intrarea din curtea casei mirelui, în timpul petrecerii.
Tot înainte de nuntă, prietenele miresei se întâlnesc pentru a cânta „cununa”, în timp ce la casa mirelui se adună mai mulți cavaleri pentru bărbierirea simbolică a tânărului, cu sapa sau coasa.
4. Dansul găinii
O altă tradiție comună la nunțile din Ardeal este „dansul găinii”, care are loc chiar în toiul petrecerii de nuntă. O găină rumenită este jucată deasupra miresei, iar nașului îi revine rolul de a plăti pentru aceasta. Tradiția semnifică, practic, răscumpărarea miresei de la părinți. După dansul găinii, nașa va acoperi capul miresei cu o năframă, iar restul invitaților vor aduce în acest timp darurile pentru tinerii căsătoriți.
Obiceiuri de nuntă în Ardeal
Există o mulțime de obiceiuri de nuntă în Ardeal, iar mare parte dintre acestea încă se mai practică la multe astfel de evenimente. Iată la ce obiceiuri și tradiții de nuntă te poți aștepta dacă vei participa la o nuntă tradițională ardelenească!
1. Așezarea la masă
La nunțile din Ardeal, nu se așează nimeni la masă până când nu ajung toți invitații. Apoi, mirii și nașii servesc câte un pahar de șampanie în fața tuturor, pahar pe care ulterior îl sparg în uralele invitaților. Tradiția spune că cioburile vor ține la distanță ghinionul din viața tinerilor căsătoriți. De asemenea, mirii trebuie să se așeze în capul mesei, iar în unele regiuni din Ardeal există obiceiul ca aceștia să mănânce lapte sau smântână din aceeași farfurie, pentru a avea copii frumoși și sănătoși.
2. Muntele Dragostei
De regulă, în ziua de Sfântul Ilie, pe Muntele Găina, obișnuia să aibă loc un târg de fete. Acolo, tinerele își expuneau zestrea pentru a-i impresiona pe flăcăi, care la rândul lor purtau curele din argint sau din aur.
3. Steagul de nuntă
Pe lângă bradul de nuntă, în Ardeal are loc și împodobirea steagului, care are loc cu o săptămână înainte de vestitul eveniment. Steagul de nuntă este decorat de prietenii mirilor, urmând ca după împodobirea acestuia, domnișoarele de onoare și cavalerii să danseze în jurul steagului, alături de mire și de mireasă.
4. Bocirea miresei
În ziua nunții, prietenele miresei se adună la casa acesteia pentru a cânta „cununa” și pentru așa-zisă „bocire a miresei”, în timp ce la casa mirelui are loc bărbierirea simbolică, acesta fiind apoi ridicat de trei ori cu scaunul.
Alte tradiții și obiceiuri de nuntă în Ardeal
Tradițiile și obiceiurile de nuntă în Ardeal continuă cu cele mai diverse jocuri: disimularea – ceea ce presupune prezentarea în fața mirelui a trei mirese false, răpirea miresei de către preotul satului, cu răscumpărarea acesteia de către mire, răscumpărarea găinii de către nași și deghizarea miresei. Iată și alte obiceiuri de care ține cont la o nuntă ardelenească:
- În zona Ardealului, este bine ca nunțile să aibă loc iarna, după sărbători și până începe Postul Paștelui. Deja ți-am povestit când nu se fac nunți în 2022, așa că te poți orienta în funcție de acest aspect.
- Pețitul este denumit în Ardeal și „învoială” sau „croială”, căci părinții trebuiau să „se învoiască” la nuntă, adică să-și de acceptul pentru nuntă.
- Zestrea miresei era pregătită de mama acesteia și cuprindea lenjerii de pat, covoare, fețe de masă, țesături, toate păstrate într-o ladă de lemn pictată cu motive florale. Tatăl pregătea banii, loturile de pământ și animalele.
- Timp de trei duminici la rând, preotul anunța în sat nunta tinerilor.
- La plecarea alaiului de nuntă, se lega o sfoară în drum, iar mirele trebuia să dea bani pentru ca sfoara să fie tăiată și să se elibereze drumul.